3 Musthaves voor IJsland

03-10-2020
Goed voorbereid
Goed voorbereid

Wat heb je nodig voor IJsland? Hierover verschillen de meningen enorm waardoor beginnende avonturiers vaak door de bomen het bos niet meer zien. Het gevolg? Keuzestress en een te zware backpack. Wanneer je je een beetje verdiept in het landschap en de omgeving kom je er al snel achter dat het in IJsland niet gaat om de kwantiteit (hoeveelheid) van je spullen maar meer om de kwaliteit. Om je rugklachten en een overschot aan voedsel te besparen, vind je hieronder de 3 musthaves voor wandelen in IJsland. Zet ze bovenaan je paklijst en neem er de tijd voor om je aankopen te doen. 

1. Waterdichte wandelschoenen B of B/C

Wie naar IJsland gaat om te wandelen moet rekening houden met harde, steenachtige ondergronden, lavastranden, rotsformaties, sneeuwvelden en rivieren. Lichte wandelschoenen of sportschoenen kun je dus uit je hoofd zetten. Vanwege het ruige landschap en het veranderlijke weer is het voor je eigen veiligheid en die van anderen een absolute musthave om goede wandelschoenen van tenminste categorie B of B/C mee te nemen die waterdicht zijn. Ze moeten een hard profiel hebben en goede grip zodat je je goed kunt voortbewegen op sneeuwvelden en modderpaden. 

Kies voor GoreTex 

Doordat de temperatuur in de zomer overdag rond de 10 graden Celsius ligt en je vier seizoenen in een dag kunt tegenkomen, doe je er goed aan om een wandelschoen met GoreTex membraan (GTX) te kopen. Dit membraan zorgt ervoor dat er geen water in de schoen kan komen maar wel transpiratie naar buiten kan. Met GoreTex blijven je voeten droog en warm zelfs als je door een rivier loopt. 

Koop iets te groot

Let bij de aankoop van wandelschoenen op de maat en je eerste indruk van de pasvorm. Koop altijd een halve maat te groot, immers zetten je voeten tijdens het wandelen uit doordat je bloedsomloop harder gaat stromen en je voeten warm worden. Je wilt dus wat extra ruimte aan je tenen kunnen geven als je voeten opzwellen. Voel je tijdens het passen in de winkel al 'een dingetje' of iets wat niet helemaal lekker zit? Koop ze niet en zoek verder. 

Laat je goed adviseren

Niets is zo vervelend als een slecht advies krijgen. Koop je wandelschoenen daarom nooit via marktplaats of in een tweedehands winkel. Zeker als je op de centen moet letten, is het verleidelijk om op de prijs te letten, maar doe dat niet en spaar er gewoon voor. Ga naar een outdoor speciaalzaak zoals Bever (Nederland) of AS Adventure (België) en laat je adviseren. Neem voor het passen wandelsokken mee en bezoek de winkel aan het einde van de dag: je voeten zijn dan wat dikker doordat je al de hele dag bewogen hebt. Je zult dan dus niet zo snel een maat te klein thuiskomen. Ben je geslaagd? Loop er binnen een dagje op zodat je er 100% zeker van bent dat dit de juiste zijn.

Alles wat je tijdens het passen van wandelschoenen voelt en niet lekker zit, wordt tijdens het wandelen uitvergroot. 

Klaar voor het avontuur
Klaar voor het avontuur

2. Hardshell jas 

Onder het motto 'slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel', komt de hardshell jas met stip op nummer 2 te staan van absolute musthaves. Niets is namelijk zo vervelend als doorweekt zijn van een flinke regenbui en het koud hebben. Ben je er van overtuigd dat jouw Hema regenjas wel volstaat? Helaas, wij adviseren je deze toch echt thuis te laten en te investeren in een goede hardshell jas als je deze nog niet hebt...

Kies voor getapete naden 

Kies voor een jas met getapete naden. Je kunt dit herkennen door de zogenaamde plakrand naast de ritsen. Het lijkt op een soort tape, dat naast de rits is verwerkt. . Is dit niet het geval, grote kans dat de regen alsnog door je jas naar binnen komt en je alsnog nat wordt. Merken waar wij fan van zijn: Patagonia, Rab, Arc-Teryx, The North Face, Bergans, Vaude en Fjällräven. 

Draag een hardshell jas bij regen en wind 

Een hardshell jas is echt bedoelt om je te beschermen tegen regen en wind. Het voordeel van de relatief dunne stof is dat het een hoog ademend vermogen heeft, waardoor zweet en transpiratie makkelijk naar buiten kan en je niet nat wordt van je eigen zweet. Hiermee onderscheidt een hardshell jas zich dan ook van een standaard regenjas. Deze zijn vaak niet ademend en waterafstotend in plaats van waterdicht.

'Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel.'

Combineer met dons

Voor wie het echt goed wilt doen, schaft een donsjasje aan voor onder de hardshell jas. Een hardshell jas heeft in eerste instantie geen isolerende functie maar een beschermende functie, tegen regen en wind. Om je warm te houden is dons de meeste functionele en snelle manier. Het voordeel van dons is namelijk dat het je eigen lichaamstemperatuur vasthoudt. Ook als je even stil zit of staat reageert dons op je lichaamswarmte en bewaard dat tussen de veren. Denk maar aan een eend op het water: die bewaart zijn lichaamswarmte tussen zijn donsveren. Let wel, trek je dons aan als je stil staat of uitrust. Tijdens het wandelen is een donsjas over het algemeen te heet en ga je zweten. Het gevolg: je dons wordt nat en je krijgt het alsnog koud. 

De juiste jas
De juiste jas

3. Wandelstokken 

Ja, je bent nog jong en fit dus alle reden om geen wandelstokken te gebruiken. Fout! Wie naar IJsland gaat doet zichzelf en zijn of haar medereizigers een plezier om wandelstokken te gebruiken. Hieronder leggen we uit waarom. 

Veiligheid voorop

Een ongeluk zit in een klein hoekje, zo ook met wandelen. Wanneer je wandelt kom je ongemerkt allerlei gevaren tegen. Ook als is wandelen in vergelijking met andere outdoor sporten relatief veilig, toch zitten er altijd risico's aan verbonden. Omdat je in IJsland te maken hebt met veel verschillende soorten terreinen, is het raadzaam om wandelstokken te gebruiken. Wanneer je over gladde of smalle stukken loopt geven wandelstokken je meer balans. Tevens zijn wandelstokken zeer handig voor het doorwaden van rivieren of steile afdalingen. Hoe meer controle je hebt over je balans, hoe veiliger het is. 

Nooit meer dikke vingers 

Wanneer je zonder wandelstokken loopt krijg je na een paar uur dikke vingers. Dit komt doordat je vingers naar beneden wijzen als je wandelt en je bloedsomloop in een richting stroomt: naar beneden. Doordat je handen naar beneden hangen kost het meer moeite voor je lichaam om het bloed weer terug te laten stromen. Wandelstokken stimuleren juist dat je bloed weer sneller bij je hart terugkomt, waardoor je dus geen last meer zult krijgen van dikke vingers en handen. 

Tip: Stel je wandelstokken goed af. Wanneer je elleboog in een hoek van 90 graden kan staan terwijl je het handvat vasthoudt, heb je de juiste hoogte te pakken.

SPALK, DROOGREK EN TENTSTOK IN ÉÉN

Een wandelstok is zoveel meer dan een wandelstok alleen. Het kan je letterlijk in noodsituatie helpen. Wanneer iemand namelijk zijn been breekt, kan je een wandelstok gebruiken als spalk: maak de wandelstok zo lang mogelijk en leg het naast de buitenkant van het gebroken been en bindt het met een riem, touw of ducktape vast om het been. Op deze manier wordt het been gestabiliseerd en word voorkomen dat de breuk erger wordt. Doe dit natuurlijk alleen als de persoon liggend moet worden verplaatst. 

Heb je de top van een vulkaan bereikt en zweet je je een ongeluk? Droog je natte shirt door het aan je wandelstok te hangen. Zet je wandelstok diep in het zand of tussen twee rotsen in en hang je shirt te drogen. Binnen vijf minuten heb jij weer een droog shirt!

Tenslotte is een wandelstok uitermate geschikt als reserve tentstok. Ben je midden op de trail en is je tentje kapot gegaan door zware regenval of een windstorm. Gebruik je wandelstok dan om de boel te repareren of als voorstok om de ruimte voorin je tent in ieder geval droog te houden. Het is een beetje puzzelen, maar gebruik je kinderbrein en voor je het weet heb je weer een droog onderkomen. 

Veilig afdalen met wandelstokken
Veilig afdalen met wandelstokken

Sara Eenhoorn, Castricum 
Alle rechten voorbehouden 2020
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin