Beklimming van de Sajama 6542 meter

24-11-2022

Sajama, met zijn 6542 meter, de hoogste berg van Bolivia. De berg die door haar rijke flora en fauna aan medicinale planten ook wel 'Doctor Sajama' wordt genoemd ligt in het naar de berg vernoemde dorpje 'Sajama Village.' Een verlaten dorp waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan en waar je enkel nieuwsgierige alpaca's en wat straathonden de stilte doorbreken. Afreizen naar dit National Park is dan ook niet gemakkelijk. Wie avontuur wilt en niet aan tijd gebonden is reist met public transport vanuit hoofdstad La Paz naar Patacamaya en vanaf daar naar Sajama Village (je zit dan in kleine mini-vans tussen de locals waar weinig ruimte is voor bagage). Je betaald ongeveer tussen de 50-60 BOB wat neerkomt op ongeveer 10 Euro. Wie met veel ruimbagage reist kiest beter voor de iets duurder optie: met private transport reizen voor 60-80 dollar. Derde optie: Mocht je vanuit La Paz met je eigen berggids kunnen meereizen, dan kost dit je waarschijnlijk niets en ben je verzekerd van een stevige Jeep of Landrover die de moeilijk begaanbare zandweggetjes kan doorkruizen. Het voordeel van vertrekken met je eigen berggids (wat wij hebben gedaan) is dat hij/zij ook betaald voor de tolhuisjes die je onderweg tegenkomt en dat je er bij de controle posten makkelijk doorheen komt. Net voordat je Alto Sajama in rijdt betaal je nog een toegangsticket voor het national park en wordt je naam geregistreerd. Dit kost slechts een paar BOB. Het ticket moet je goed bij je houden want hier kan tijdens je verblijf in het national parc nog op gecontroleerd worden. 

Voorbereiding  

Acclimatiseren 

Wie een beklimming wilt doen van de Sajama dient een aantal zaken goed voor te bereiden. Hoewel voldoende geacclimatiseerd zijn alvorens je een beklimming waagt vanzelfsprekend lijkt, wordt het proces van acclimatisatie nog altijd zwaar onderschat. En daarmee overdrijf ik niet. In de 12 dagen dat wij in het dorp zijn verbleven hebben we enkele onervaren en ervaren klimmers ontmoet die last hadden van hoogte ziekte. Het dorp zelf ligt op 4240 meter en wie naar de top op 6542 meter wilt klimmen moet dan ook voldoende tijd nemen om te acclimatiseren, althans dat is het advies. Boven de 3000 meter is de regel dat je per dag ongeveer 300-500 meter mag stijgen. Om het hoogteverschil te overbruggen heb je - als je helemaal niet geacclimatiseerd bent- ongeveer een week de tijd nodig om tegen de hoogte te kunnen. De meeste klimmers die verstandig zijn beklimmen alvorens ze naar de top van Sajama gaan dan ook eerst enkele 5000 meter hoge bergen en gaan dan bijvoorbeeld een keer slapen op 5500 en een summit push doen naar 6000 meter. Wie zich op 6000 meter redelijk goed voelt (niet al teveel last heeft van de hoogte) hoeft zich in feite niet zoveel zorgen meer te maken om de laatste 542 meter naar de top. Er zijn twee dingen waaraan je kunt merken of je voldoende geacclimatiseerd bent, en dat is heel simpel: als je goed kunt slapen en goed kunt eten (zonder misselijk te worden) ben je geaccclimatiseerd. Mijn tip is dan ook neem voldoende rust en plan een middagdutjes van ongeveer 2-3 uur bewust in zodat je lichaam op een langzaam tempo kan wennen aan de hoogte en je je mentaal en fysiek voorbereid op volledige focus van de beklimming. Raak je niet geacclimatiseerd, neem dan wat extra dagen als daar tijd voor is. Soms. heeft je lichaam gewoon wat langer de tijd nodig, lees: per persoon verschilt het hoe snel je geacclimatiseerd raakt. Wie het acclimatisatie proces te snel doorloopt zal minder kans hebben op het bereiken van de top en zal teleurgesteld terugkeren. Vraag je zelf af: zou je na een mislukte toppoging een berg nog een keer beklimmen? In eerste instantie zal het antwoord 'Ja' zijn maar in de praktijk is een berg de rug toekeren voor de meeste klimmers een ware teleurstelling en het vinden van nieuwe moed om het geheel nog een keer over te doen mentaal erg moeilijk.

Paklijst 

"Slechte weer bestaat niet, slechte kleding wel." Voor elke berg beklimming dien je natuurlijk de juiste uitrusting en spullen bij je te hebben. Wie zijn slagingskans wilt vergroten doet er dan ook goed aan om bovenstaande quote serieus te nemen. Hoewel Sajama National Parque van aug-nov bekend staat om het stabiele weer (weinig regen, zonnige dagen en aangename temperaturen) staat Sajama Mountain bekend om de wind. Op High Camp kan het flink waaien tot stormen omdat je zogezegd op een coll ligt met aan geen enkele kant mogelijkheid tot shelter. Neem dan ook een geschikte 4-seizoens tent mee, zorg voor wat extra stormharingen (4 zijn voldoende) en een slaapzak met een comfort temperatuur van -20.

Kleding

Voor de beklimming zelf dien je wind- en waterdichte kleding mee te brengen plus thermo ondergoed (bij voorkeur van merino wol). Hierbij een korte paklijst van wat je mee moet brengen:

  • D-schoenen (hier moeten crampons op kunnen)
  • Wandelsokken (dik en warm bijvoorbeeld van het merk Bridgedale)
  • Wandelstokken met sneeuwbaskets 
  • Thermolegging, thermoshirt & fleecevest 
  • IJsbijl  
  • 4-seizoenstent, isolerend matje en slaapzak tot -21 
  • Leverlock Stijgijzers (merk Petzl)
  • Klim helm
  • Waterdichte hoofdlamp (voorkeur 600 lumen, Petzl of Black Diamond)
  • Hardshell GoreTex (Mammut, North Face, Haglöfs)
  • Donsjas (RAB, Millet)
  • Waterdichte expeditie wanten die tot -20 kunnen
  • Onder handschoenen 
  • Handwarmers (te koop bij Decathlon, 2-4 per summitpush)
  • Thermosfles 500-700 ml + 1 L Nalgene drinkfles 
  • Dagrugzak of backpack met heupband en ijsbijl lus, 45-60 Liter
  • Zonnebrand 50+ kleinformaat, Zonnebril cat. 4 (!), labello met UV bescherming en pet 
  • Muts en buff 
  • Energierepen (Snickers, 3Action energierepen, Adventure Food mueslibars)
  • Kleine snoepjes zoals jelly bears voor als je droge mond hebt 
  • Medicatie: diamox, ibuprofen, paracetramol, 4 blaarpleisters, 4 normaal pleisters
  • Halve toiletrol of klein verpakking vochtige doekjes 
  • Klimgordel, 2 black diamond carabiners 
  • 2 kleine flesjes coca cola of fanta (voor de snelle suikers en energie)

De beklimming 

Dag 1: Sajama Village (4242m) - Campo Base (4700m)

De beklimming bestaat uit 3 volle dagen klimmen. Op dag 1 vertrek je na de lunch naar 'Campo Base'. Om hier te komen rijdt je eerst in ongeveer een halfuur tijd naar de parkeerplaats van de auto en de ezels. Hier laat je de auto achter en worden al je spullen op de ezels (mules) geladen. Vanuit daar vertrek je met een ezelherder en je gids naar het Basecamp. De wandeling hiernaartoe is erg mooi omdat je directe view op Sajama hebt en recht op de berg afloopt. Deze wandeling door het wijdse landschap duurt ongeveer 2 uur en is niet-technisch en ongeveer 300 meter stijging. 

Dag 2: Campo Base (4700m) - High Camp (5700 m) 

Op dag 2 vertrek je naar High Camp 5700 meter. Deze wandeling is door de grote stijging die je maakt een stuk zwaarder, maar niet technisch. Het is een prachtige klim over rotsen en door mul vulkaanzand waarbij je via de North West Ridge aankomt op het smalle High Camp midden op de coll. Wie van expeditiestyle houdt vindt dit fantastisch, wie toch van wat meer ruimte en luxe houdt even zijn adem in aangezien je een directe kijk hebt op de vallei en het hele Corderlierra Real gebied. 

Dag 3: High Camp (5700 m) - Sajama Top (6542 m)

In de nacht van dag 2 op dag 3 vertrek naar de top. Afhankelijk van je gids en het weer wordt de tijd van opstaan bepaald. Meestal wordt de vertrektijd tussen 00 - 01 uur vastgelegd, immers de beklimming is zwaar en je wilt met sunrise op de top aankomen. De beklimming naar de top bestaat uit rots klimmen, lopen door mul vulkaanzand, lopen door en over sneeuw en ijs penitentes. De laatste 200 meter is 50-55 graden stijl door sneeuw. Je loopt ongeveer voor de helft op stijgijzers. 

De afdaling 


Sara Eenhoorn, Castricum 
Alle rechten voorbehouden 2020
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin