Kamperen voor dummies: zo zet je een tent op

15-10-2020
Kamperen in IJsland
Kamperen in IJsland

Voor het eerst kamperen kan soms de nodige spanning met zich meebrengen. Terwijl kamperen en op vakantie gaan juist leuk hoort te zijn. Om je een beetje op weg te helpen, delen we hieronder een stappenplan voor het opzetten van je tent. Want zonder tent geen kampeerfeestje. Wanneer je onderstaande instructies volgt, weet je zeker dat je tent in welke weersomstandigheden dan ook, stevig zal blijven staan. 

Stap 1. Mindset en samenwerking

Voordat we je iets vertellen over haringen, scheerlijnen en andere tentonderdelen, willen we eerst even stil staan bij iets heel anders, namelijk mindset en samenwerking. Ben je namelijk alleen? Dan merk je misschien al snel dat je handen en voeten tekort komt wanneer je een tent gaat opzetten. Dit kan onnodig frustraties opleveren. Ben je met z'n tweeën? Dan merk je misschien dat jij en je partner andere ideeën hebben over het opzetten van je tent. In beide situaties kom je hoogstwaarschijnlijk voor nieuwe uitdagingen te staan. Om spanning en frustraties te voorkomen is het altijd belangrijk om vooraf na te denken over je/jullie aanpak. Lees ook altijd even de handleiding door, neem de tijd en blijf positief: het gaat lukken! 

Stap 2. Maak de plek vrij 

Voordat je het grondzeil uitslaat, ga je eerst op zoek naar een geschikte plek. Zet niet je backpack of andere spullen neer op de plek waar je de tent wilt gaan opzetten, maar maak je plek helemaal vrij. Maak een grove inschatting van hoeveel ruimte je tent nodig heeft en tel daar aan iedere zijkant een meter bij op, dit in verband met het spannen van de scheerlijnen. Haal grote stenen en takken weg en zet je tent nooit naast een prikkelbosje. Stekels of doorns kunnen namelijk gemakkelijk door het grondzeil heen prikken. 

Stap 3. Sla het grondzeil uit

Sla het (onder)grondzeil uit, doet dit altijd en overal. Het grondzeil beschermt je tentdoek en je matje namelijk tegen vocht, scherpe punten van takken, stenen en doorns. Daarnaast biedt een grondzeil extra isolatie. Als het grondzeil eenmaal ligt, spreid je de tent uit over het grondzeil, met de kont van de tent in de juiste richting: tegen de wind in. Wanneer je tent op het grondzeil ligt, vouw dan het grondzeil naar binnen toe, zo voorkom je dat er water je tent in loopt. 

Stap 4. Zet je tentstokken in elkaar

Zet je tentstokken in elkaar. Zorg ervoor dat ze goed in elkaar steken en leg ze daarna langs het grondzeil neer, zodat je ze later makkelijk kunt pakken en door de tentlussen kunt steken. Houd je tentstokken zoveel mogelijk schoon en wees voorzichtig. Zo voorkom je dat (lava)zand tussen de openingen komt. 

Stap 5. Zet je binnentent op

Zet je binnentent op volgens de instructies in de handleiding, gebruik hiervoor de tentstokken. Bij de meeste trekkerstenten kun je de binnentent vasthaken aan de tentstokken. Er zijn uitzonderingen waarbij de tentstokken binnenin je tent moeten worden vastgemaakt. Vergeet niet het touwtje helemaal op de top met een strik (dus geen knoop) vast te maken. Wees voorzichtig met het schuiven van je tentstokken door de sleuven van je tent, anders kan het tentmateriaal scheuren.

Samen kamperen
Samen kamperen

Stap 6. Zet je tent (niet te strak) vast 

Zet voordat je de buitentent erover heen legt eerst je binnentent vast met haringen. Zo voorkom je dat je tent weg waait als je even niet oplet. Begin achteraan, bij de hoeken en doe daarna de zijkanten en de voorkant. Gebruik grote stenen om je haringen er goed in te slaan. Ga nooit op een haring staan, want dan trap je ze krom. 

Heb je een buitentent waar stokken doorheen moeten en waar een binnentent aan vast geklikt moet worden? Doe het dan the other way around. Zet eerst je buitentent op en bevestig daarna je binnentent. Voor het bevestigen van je binnentent kruip je in de tent en haak je van achteren naar voren je tent vast. De haakjes bestaan in de meeste gevallen uit een soort van kleine, langwerpig stokjes (binnentent) en een oogjes (buitentent). Schuif de stokjes door het oogjes. Ezelsbruggetje: de letter 'i' gaat door de letter 'o'. 

Tip: Regent het? Begin dan altijd met het opzetten van je buitentent. Zo voorkom je een natte binnentent en kun je snel je spullen droog zetten. 

Stap 7. Zet je buitentent op

Leg nu je buitentent over de binnentent. Zorg ervoor dat de scheerlijnen aan de buitenkant hangen en de openingen van de tent over de openingen van de binnentent liggen. Wanneer je in je eentje bent, leg je de buitenkant er eerst volledig overheen om vervolgens te zien hoe de buitentent precies moet komen te liggen. Als je met z'n tweeën bent kun je dit vooraf natuurlijk alvast even bekijken door de buitentent samen vast te houden en te oriënteren hoe deze precies moet komen te liggen. 

Stap 8. Afspannen 

Afspanlussen

Je tent staat. Nu komt de afwerking, ook wel het afspannen genoemd. Voor je dit doet sluit je de ritsen van de tent. Zet eerst de hoeken van de tent vast en ga daarna alle afspanlussen af en zet deze met een haring vast. Span de tent met de naad mee af. Bij de ritsen kun je de tent het beste kruislings afspannen, dat voorkomt dat er een te grote druk op de tent komt te staan en zo gaat 'ie langer mee. 

Scheerlijnen

Span als laatste de scheerlijnen af. Span ze niet te strak, want hierdoor kan je tent gaan scheuren. Maak de scheerlijnen langer als ze nog zijn opgerold en span ze ook met de naad mee af. Zet ze vast met een haring waarbij de opening van de haringoog naar buiten staat. Zo glijdt de scheerlijn er niet af. Heb je onvoldoende haringen? Maak de lus van je scheerlijnen zo groot dat ze om een steen of rots heen bevestigt kunnen worden.

Afspannen: Span de tent met de naad mee af. 

Nog een paar extra tips


  • Zet je tent nooit te dicht op bij het water, anders wordt je 's ochtends wakker met water in je tent. 
  • Zet je tent nooit op met een lege maag, anders val je misschien flauw bij het bukken en opstaan. 
  • Kijk voordat je een tent op zet omhoog: hangt er iets gevaarlijks in de bomen wat op je tent zou kunnen vallen? Is er een donkere lucht op komst?
  • Gebruik rotspennen alleen in rotsachtige grond. Klinkt logisch, maar is echt een veelgemaakte fout. In zachte grond vliegen rotspennen er zo uit. 
  • Koop je tent nooit bij een supermarkt, ze zijn altijd van slechte kwaliteit en brandgevaarlijk
  • Controleer de aanwezigheid van spanbanden. Deze zijn bevestigt aan binnenkant van je buitentent en kun je vastmaken bij harde wind voor extra stevigheid. 
  • Rits 's avonds altijd je tent dicht. Zo voorkom je muizen en andere ongedierte in je tent.
  • Laat bij het inpakken van je tent altijd de ritsen open. Zo voorkom je dat ritsen te vaak gevouwen worden en breken of kapot gaan. 
Relaxen op de campsite van Emstrur (IJsland)
Relaxen op de campsite van Emstrur (IJsland)



Sara Eenhoorn, Castricum 
Alle rechten voorbehouden 2020
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin