De Laugavegur Trail

21-11-2020
Rivieren doorwaden tijdens de Laugavegur Trail
Rivieren doorwaden tijdens de Laugavegur Trail

Hikers die graag wat meer uitdaging en avontuur willen maar het dichtbij huis zoeken, kunnen hun geluk vinden op de Laugavegur Trail in Zuid-IJsland. Deze trail behoort met zijn rivieren, vulkanen, sneeuwvelden watervallen, kleurrijke ryolietbergen en geisers niet voor niets tot een van 's werelds mooiste wandelroutes. Voldoende redenen om hier een blog pagina aan te wijden. 

Warmebronnenweg 

De Laugavegur trail wordt ook wel de 'warmebronnenweg' genoemd en is een 4 tot 6 daagse trektocht door het zuiden van IJsland. Om er te komen moet je met een speciale highland bus of eigen 4x4 drive dwars door het ruige binnenland van IJsland reizen. Alleen de rit naar het startpunt toe al is zo avontuurlijk dat aankomen op het eerste kamp Landmannalaugar als een echte overwinning aanvoelt. Laugavegur dankt zijn naam aan de drukste winkelstraat in Reykjavik (die heet namelijk ook Laugavegur) én aan het feit dat je overal onderweg warme stoombronnen (geisers genaamd) tegenkomt. 

Into the wild
Into the wild

55 kilometer into the wild ➳

De trail is vanaf het startpunt van Landmannalaugar tot aan Pórsmörk ongeveer 55 kilometer lang en kan ook vanuit de andere richting gelopen worden. Het voordeel van starten in Landmannalaugar is dat je de zware klim naar Hrafntinnusker als eerste maakt en dat je op dag drie van de trail je laatste krachten kunt verzamelen omdat je dan vooral over lavavlakten loopt. Wanneer je de trail in tegengestelde richting loopt, dan zul je het de eerste twee dagen relatief makkelijk hebben doordat je nog niet zoveel hoeft te stijgen en te dalen. Beide kanten kan, maar aangeraden wordt om te starten in Landmannalaugar en te eindigen in Pórsmörk. 

Voor wie nog langer onderweg wilt zijn kan de trail verlengen met 2 dagen. Je loopt dan vanaf Pórsmörk door naar Skogar en maakt onderweg nog een flinke klim van 1100 meter naar de pas Fimmvörðuháls. Vanaf hier loop je direct door naar het eindpunt.

Uitdagende weersomstandigheden 

Omdat er in het zuiden van IJsland bijna geen boom te bekennen is, gaat alle wind direct over land. Onderweg zijn er nauwelijks tot geen schuilplaatsen of shelters. Bij slecht weer of harde wind hangt komt het dus letterlijk op jou en je voorbereiding aan. Het is in IJsland niet ongewoon dat je zomers een sneeuwbui op je dak krijgt of dat je te maken krijgt met windkrachten van boven de 10 km per uur. Het klinkt iets overdreven, maar een slimme hiker bereid zich hier goed op voor en doet het vooral rustig aan. De temperaturen variëren in de zomer tussen overdag een graad of 15 en 's nachts een graad of 5. De trail is open van begin juli (als er weer normaal door de sneeuw gelopen kan worden) en mid-augustus. Ga je later dan augustus dan worden je hike dagen korter omdat dan de winter al langzaamaan begint en het vroeg donker wordt. De kans op slecht weer is aan het einde van het seizoen ook iets groter. 

Ryoliet bergen
Ryoliet bergen

Foto trail 

Wie vol goede moed en energie de eerste kilometer vanuit het basiskamp omhoog maakt, voelt al snel de behoefte om zijn of haar fotocamera uit de tas te halen. Het eerste stuk op de trail is uniek en bijzonder door de kleurrijke ryolietbergen die op heldere dag het decor vormen van de rest van de trail. Het is dan ook echt de moeite waard om hier te stoppen voor een selfie of panorama foto. Op de rest van de trail kom je -met helder weer- nog veel meer mooie plekjes tegen. Zo is het Alftavatn (meer) bijzonder vanwege de ligging tussen de ruige vulkanen eromheen, de canyon bij Emstrur duizelingwekkend mooi vanwege zijn diepte en lagen en de Eyjafjallajökull (bekendste vulkaan van IJsland) prachtig vanwege zijn uitgestrektheid. 

Trail dagen 

➤ 1) Landmannalaugar - Hrafnitnuskur (12 km) 

➤ 2) Hrafnitnuskur - Alftavatn (14 km) 

➤ 3) Alftavatn - Emstrur (16 km)

➤ 4) Emstrur - Pórsmörk (16 km) 

Zwaarte: gemiddeld, bij slecht weer kan het zwaar zijn. 

Hoogste punt: Hrafntinnusker 1141 meter. 

Must have: wandelstokken, waterdichte handschoenen, droogvoedsel. 

Een video impressie van deze trail vindt je hier.

Duizelingwekkende dieptes
Duizelingwekkende dieptes
Sara Eenhoorn, Castricum 
Alle rechten voorbehouden 2020
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin