Regen, wind, sneeuw: zo blijf je warm!

06-11-2020
Bedek je hoofd, je handen en je gezicht
Bedek je hoofd, je handen en je gezicht

In de bergen verandert het weer vaak snel, zeker in de zomer, wanneer warme luchtstromen met koude luchtstromen botsen en de temperatuur 's nachts flink kan dalen. Een flinke bui aan het einde van de middag of onverwachte sneeuwval komt in landen als IJsland, Noorwegen en Zweden dan ook geregeld voor. Je kunt dus maar beter goed voorbereid zijn op alle weersomstandigheden die je zou kunnen tegenkomen. Hieronder geven we een paar handige tips om warm en droog te blijven bij slecht weer. Wanneer je deze tips volgt blijf je warm en trotseer je met gemak de elementen. 

Koop waterdichte (GTX) schoenen 

Wanneer je schoenen niet waterdicht zijn kan regen je wandeltocht flink verpesten. De binnenkant van je schoenen worden nat en je sokken raken doorweekt. Na een tijdje worden je voeten koud en gaan je sokken schuren. Het gevaar van natte sokken is dat je huid zacht wordt, je huid wordt dan kwetsbaarder waardoor je eerder kans hebt op blaren. Het is dus belangrijk dat je waterdichte (GTX) schoenen koopt als je naar een land afreist waar het weer onvoorspelbaar is. 

Toch niet waterdicht? 

Zijn je schoenen heel nat geworden of blijken ze toch niet waterdicht te zijn? Je kunt op twee manieren schoenen drogen. De snelste variant is om je schoenen bij droog weer -gek genoeg- gewoon aan te houden. Je lichaamswarmte is de beste kachel die er is en droogt je schoenen het snelste. Doe wel droge, schone sokken aan om bacterie vorming te voorkomen. 

De minder snelle manier is je schoenzolen en veter uit je schoenen halen en je schoenen in het zonnetje te drogen zetten. Eventueel kun je er nog wat WC-papier of oude kranten in stoppen om het vocht eruit te trekken. Ze je schoenen nooit bij een kachel te drogen. Er kunnen door het direct contact met de warmte, kleine scheurtjes in het materiaal ontstaan waardoor de lijm van je schoenzool kan gaan verdrogen en deze zelfs kan loslaten. 

Omkleden in de kou is niet het allerleukste om te doen, maar je doet jezelf er een enorm plezier mee. 

Wissel regelmatig van kleding 

Heb je een flinke klim omhoog gemaakt en kom je helemaal bezweet aan op de top? Wissel als eerste je natte kleding -van topje tot trui- om voor droge kleding. Is je ondergoed nat? Wissel ook deze om voor een nieuw droog setje. Omkleden in de kou is niet het allerleukste om te doen, maar je doet jezelf er een enorm plezier mee. Je lichaam krijgt pas weer kans om op te warmen als het droge kleding op de huid heeft. Doe je dit niet? Dan zal je flink afkoelen en gaan bibberen. Ook heb je meer kans op spierpijnen omdat koude de spieren laat samentrekken. Je kunt dus het beste jezelf omkleden als je kleding nat is. Wil je het helemaal goed doen? Trek als laatste bovenlaag een donsjasje aan (behalve als het regent). 

Draag een waterdichte jas
Draag een waterdichte jas

Hoofd, hart en handen 

Hoofd

Je verliest veel lichaamswarmte als je jezelf niet warm genoeg aankleed. Ook via je hoofd en je gezicht verlies je veel warmte. Dat je 40-50% lichaamswarmte via je hoofd verliest is echter een mythe. Uit onderzoek onder soldaten blijkt dat als de rest van je lichaam goed bedenkt is, je slechts 10% lichaamswarmte via je hoofd kwijtraakt. Toch moet je je hoofd goed beschermen tegen koude. Draag daarom altijd een muts en een buff en zorg dat je niet met natte haren de buitenlucht in gaat. 

Hart 

We weten natuurlijk dat het hart het allerbelangrijkste orgaan is van het menselijk lichaam. Het hart pompt het bloed naar alle organen waardoor ons lichaam kan functioneren. Het is dus belangrijk om je hart gezond te houden en een goede basisconditie te hebben. Wanneer je gezond bent, heb je voldoende energie en kracht om je lichaam warm te houden en voel je je sterker in heftige weersomstandigheden. 

Handen

Je handen zitten -net als je voeten- aan de uiteinden van je lichaam. Om die reden zullen je handen en voeten ook als eerste koud worden als de temperatuur daalt. Om je handen goed warm te houden is het van belang dat je voldoende blijft bewegen. Vaak hebben we in koud weer de neiging om stil te zitten, met ons armen om ons heen en onze benen over elkaar. Maar dit werkt eigenlijk averechts. Door stil te zetten stroomt je bloed minder snel en word je koud. Beweging laat je bloed sneller stromen waardoor je het warm krijgt. Heb je dus koude handen? Ren een rondje, doe een paar sit-ups, draai je armen in de lucht en spring een paar keer op en neer. Speel tikkertje of doe een mini-bootcamp met je wandelbuddy. Binnen een paar minuten heb je het gevoel weer terug in je handen en ben je weer warm! 

Bedek je hoofd, je handen en je gezicht
Bedek je hoofd, je handen en je gezicht

Smeer vaseline en drink voldoende  

Heb je het 's nachts vaak koud? Kun je maar niet opwarmen? Smeer dan je handen en voeten in met vaseline. Vaseline isoleert namelijk je lichaamswarmte waardoor je je warmte minder snel kwijtraakt. Daarnaast heeft het als voordeel dat het niet bevriest. 

Door voldoende te drinken zorg je ervoor dat je lichaam optimaal kan functioneren en je nieren goed blijven functioneren. Door regelmatige warme dranken te drinken warm je je lichaam op en zorg je ervoor dat je 

Regelmatig koud douchen

Je zou het misschien niet verwachten, maar koud douchen zorgt voor een veel betere bloedsomloop en veel adrenaline in je lichaam. Het zorgt ook voor meer prikkels op je huid, oftewel: meer signalen van de perifere zenuwuiteinden naar je hersenen. Door regelmatig koud (af) te douchen, ontstaat er verwijding en vernauwing van je bloedvaten. Hierdoor versnelt de bloedsomloop in je lichaam. Je hartslag gaat omhoog, wat betekent dat er sneller bloed van je hart naar je organen stroomt en je je lichaam aan zet om warm te worden. Daarnaast versterk je je immuunsysteem. Regelmatig  koud douchen, zorgt dus voor een betere huishouding van je interne thermostaat. 

Wol en dons 

Draag zoveel mogelijk wollen onderkleding. Wol voert in tegenstelling tot katoen veel beter transpiratie en geurtjes af. Daarnaast heeft het als grootste voordeel dat het warmte vasthoudt. Hetzelfde geldt voor dons, echter moet je met dons wat voorzichtiger zijn omdat het niet snel droogt als het nat is. Dons kun je prima dragen wanneer je stil staat of uitrust en het buiten droog is. Draag dons niet als je in de actie gaat, dan zal je dons snel nat worden van het zweet. 

Sara Eenhoorn, Castricum 
Alle rechten voorbehouden 2020
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin