Reizen zonder geld

21-11-2020
Maak je eigen avontuur
Maak je eigen avontuur

Er was een tijd dat ik geen dubbeltje te besteden had. Ik had al mijn geld opgemaakt aan een prachtige reis naar Afrika, kwam werkloos thuis en had geen spaargeld meer over. Toen ik thuiskwam wilde ik het liefst weer op reis, immers het reisvirus had toegeslagen en ik was besmet. Ik vroeg me af: hoe reis ik zonder geld? Niet veel later werd ik door een vriend in Nederland uitgenodigd om naar een seminar te gaan van ene Tomislav Perko, de man die 1000 dagen zonder geld over de wereld had gereisd. Van hem leerde ik het volgende. 

Lift zoveel als je kunt 

Het is een stuk veiliger dan veel mensen denken: liften. Ik heb het zelf veel gedaan, meestal was ik samen met iemand anders, maar ook genoeg keren alleen. Het concept is simpel: je hebt alleen karton, een grote zwarte stift en je duim nodig. Positioneer jezelf op een handige plek (bij de oprit van een snelweg of tankstation), en  kijk bestuurders die je tegemoet komt rijden met een grote glimlach recht in de ogen en wacht totdat iemand je mee wilt nemen. Stap natuurlijk alleen in als je je veilig voelt. Vermijd liften in het donker. 

Wees creatief: naast auto's kun je natuurlijk ook een boot, fiets of ander vervoersmiddel liften.

Wandelen 

De benenwagen nemen kost niets en geeft je meer mogelijkheden om locals te ontmoeten. Bovendien is wandelen heel gezond en is het een leuke manier om de omgeving te verkennen. Wandel zo veel als mogelijk van A naar B en je bespaart een hoop geld aan openbaar vervoer kosten. Stippel je wandeling van te voren uit met bijvoorbeeld de handige app Maps.me of de app Viewranger. Ben je echt van plan veel te wandelen? Koop een goede backpack en train jezelf van te voren. 

Kies voor een wandelavontuur
Kies voor een wandelavontuur

Couchsurfen 

Voor wie echt graag het avontuur op zoekt gaat couchsurfen, simpel gezegd overnachten bij locals die jou gratis kunnen hosten. Er zijn veel ex-reizigers die graag hun eigen woning aanbieden aan anderen om op deze manier gelijkgestemden te ontmoeten en reizigers op weg te helpen. Wie gaat couchsurfen meldt zich aan op de website van https://www.couchsurfing.com. Vervolgens zoek je in de omgeving waar je bent een geschikte host en leg je contact. Denk je dat je een match gevonden hebt? Bel je host op en overleg het tijdstip van aankomst en vertrek.  Informeer van te voren wel of je een slaapmat mee moet nemen of op de bank slaapt. In ruil voor de overnachting kun je voor je host koken of bijvoorbeeld een mooie foto of brief achter laten. 

Nooit meer zonder slaapplek met een hangmat
Nooit meer zonder slaapplek met een hangmat

Hangmat

Reis je in het voorjaar, het najaar of de zomer? Dan is het vaak prima weer om buiten te slapen. Neem daarom als je niet zeker bent van een slaapzak je eigen hangmat mee. Je kunt op deze manier altijd een slaapplekje in de natuur voor jezelf creëren. Doe dit natuurlijk wel op plekken waar er geen wilde dieren zijn en bevestig je hangmat het liefst zo hoog mogelijk boven de grond om jezelf te beschermen tegen de koude van de grond onder je. 

WWoof (World Wide Opportunities on Organic Farms) 

Vind je het leuk om met je handen in de aarde te werken, te helpen op een boerderij of in een kas? Er zijn wereldwijd genoeg boerderij mogelijkheden waar je kunt werken tegen kost en inwoning. In en buiten Europa zijn er meer dan 40 locaties waar je aan de slag kunt als vrijwilliger. Veel van de locaties werken al jarenlang met vrijwilligers en bieden je veel kansen om te leren en te werken. Het voordeel van WWoofen is dat je op de locaties vaak weken mag blijven en je er ook andere reizigers ontmoet die een tijdelijke of langdurige pitstop maken. 

Tegen kost en inwoning op het land werken
Tegen kost en inwoning op het land werken

Muziek- of kunstsessie 

Je moet er even flink wat moed voor verzamelen om jezelf in een ander land ten tonele te brengen, maar in bijna iedere stad in Europa vindt je straat of stationspiano's waar je gratis liedjes op mag spelen. Speel je gitaar? Neem dan je gitaar mee op reis of leen er eentje en geef een mini-concert. Of geef bijvoorbeeld een kunstsessie over iets wat je fascineert. Het leuke van muziek of kunst maken op straat is dat je er een aardig zakcentje mee kan verdienen en je veel aanspraak hebt. Handig als je je weg nog een beetje moet vinden door de stad waar je op dat moment bent of als je bijvoorbeeld een slaapplek of werk zoekt. Muziek schept verbinding! 

Left overs 

Aan het einde van iedere werkdag gooien supermarkten groente, fruit en andere etenswaren weg dat over datum is of beschadigd. In veel gevallen zijn de producten nog goed en dus kun je hier prima een lekkere maaltijd van koken. Vraag aan supermarkten of ze nog wat left overs hebben die jij mag gebruiken. 

Havermout 

Voor precies €1,00 heb je een kilo havermout. Koop voordat je op reis gaat havermout in en neem het mee in een afgesloten zak. Havermout is het reizigersvoedsel dat je bij je moet hebben om te overleven. Je kunt met havermout niet alleen ontbijt mee maken, maar ook smoothies, een lunch of een simpel dinner. Je kan het zowel warm als koud bereiden en het is super voedzaam. Combineer het met lokaal fruit, noten en zaden die je onderweg tegenkomt en je hebt in een handomdraai een super simpel, voedzaam en goedkoop gerecht op tafel. 

Geef eens een mini concert
Geef eens een mini concert

Durf te vragen en vertel je verhaal 

Een nee heb je, een ja kun je krijgen. Wie wilt reizen zonder (veel) geld moet in staat zijn af en toe buitengewone vragen te stellen en creatief te zijn. In onze hoofden kunnen we namelijk vaak veel argumenten verzinnen waarom dingen niet mogen of kunnen. Maar vaak is het tegenovergestelde waar: er kan veel en er mag vaak meer dan je denkt. Durf dus de juiste vragen te stellen en maak van het reizen zonder geld een project. Vertel erover en vraag hier en daar eens om hulp. Denk goed na wat je nodig hebt en bedank mensen die je helpen. Wees altijd netjes en beleefd en houdt je verwachtingen laag, dan kan de verrassing dat iets lukt alleen maar groter zijn! 

Extra tips

  • Bezoek gratis musea's of tentoonstellingen. Er zijn er meer dan je denkt! 
  • Doe mee aan winacties. 
  • Maak gebruik van social media en vertel je verhaal om in contact te komen met hosts en gelijkgestemden. 
  • Geef nooit op. 
  • Neem souvenirs mee uit je eigen land om later mensen te bedanken die je opweg helpen. 

Heb jezelf nog goede tips? Laat het ons weten via info@intothewild.com 

Sara Eenhoorn, Castricum 
Alle rechten voorbehouden 2020
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin