Wandelen in IJsland, wat neem je mee?

15-10-2020

Hoera! Je reis naar IJsland is geboekt en je kunt je gaan verheugen op het avontuur van je leven. Een reis naar IJsland is niet hetzelfde als even je koffer inpakken voor een citytrip naar Londen of een backpack tocht door Azië. Natuurlijk moet je net zoals in ieder land rekening houden met het seizoen waarin je gaat en de weersomstandigheden, maar IJsland vraagt om iets meer voorbereiding dan dat. Hieronder vindt je een beknopte uitleg en een complete paklijst over wat mee te nemen voor een wandelvakantie in IJsland tijdens de zomermaanden (juni-augustus). 

De juiste wandelschoenen

Omdat IJsland voornamelijk bestaat uit rotsachtig terrein, zwarte lavavelden en hoge vulkanen zijn goede, waterdichte wandelschoenen een absolute must have. Wandelschoenen van categorie B of B/C bieden je optimale veiligheid en comfort om met een zware backpack door het ruige landschap voort te bewegen. Waarom zo'n zware schoen? Omdat schoenen in deze categorie stijver zijn en voldoende grip bieden om over ruig terrein te lopen, zoals sneeuwvelden en lavastenen. Daarnaast bieden schoenen uit deze categorie je meer veiligheid op hoogte. Omdat het weer wisselvallig is en je gemakkelijk vier seizoenen op een dag kunt ervaren, zijn waterdichte schoenen met een waterdichtheidskenmerk zoals GoreTex (GTX) of Techdry essentieel. 

Wandelstokken

Misschien ben je geneigd deze alinea over te slaan omdat je denkt dat wandelstokken alleen voor oudjes zijn. Echter kun je dit beeld maar beter snel uit je hoofd halen, want het gebruik van wandelstokken in IJsland gaat je héél veel voordelen brengen. Om te beginnen houd je meer balans op steile stukken en smalle richels. Daarnaast bieden wandelstokken stabiliteit tijdens het doorwaden van een rivier en voorkomt het dikke vingers. Dit laatste omdat je bloed sneller naar je hart terug kan stromen als je armen in een hoek van negentig graden staan. Het vocht kan beter worden afgevoerd. Daarnaast kunnen wandelstokken ook dienen als droogrek, tentstok of spalk bij een gebroken been of enkel. Multifunctioneel dus! 

Waterdichte kleding

Niets is zo vervelend als koud en nat worden tijdens een flinke regenbui. Vanuit de gedachte "slecht weer bestaat niet, goede kleding wel" adviseren we je te investeren in goede waterdichte kleding zoals een hardshell jas en een regenbroek. Het houdt je niet alleen droog maar het zorgt er ook voor dat je minder snel afkoelt als het stevig waait. 

Wollen onderkleding 

Wol heeft als grootste voordeel dat het warmte vasthoudt en niet snel gaat stinken. Ga je een week wandelen in IJsland? Kies dan voor wollen onderkleding. Kun je niet tegen wol? Er bestaan gelukkig ook alternatieven die wel wol bevatten maar niet kriebelen, zogenaamde anti-kriebelwol. Merken die hierom bekend staan zijn o.a. Superdry, Dilling en Icebreaker. Wie het helemaal goed wilt doen neemt een IJslandse trui mee of koopt er eentje in Reykjavik. Zo'n trui houdt je in de kleine pauzes en op het basiskamp super warm. 

Het voordeel van wol is dat het niet gaat stinken, snel droogt en je super warm houdt. 

Wollen trui
Wollen trui

Zonnebril en zonnebrand 

Voor elke wandelaar die IJsland bezoekt doet er goed aan een zonnebril en zonnebrand mee te nemen. Wanneer je lange tijd over sneeuwvlakten wandelt kun je namelijk last krijgen van sneeuwblindheid. Dit omdat de sneeuw het zonlicht weerkaatst. Smeer je dus niet alleen goed in tegen de weerkaatsing van het zonlicht maar zet ook een zonnebril (categorie 3) op. 

Eten en drinken  

De juiste voeding 

Nadenken over je voeding is een belangrijk onderdeel van een goede voorbereiding van een bergtocht. Want je wil niet teveel bagage meenemen en aan het eind van de reis met een halfvolle etenstas blijven zitten, maar je wil ook niet te weinig meenemen en halverwege een bergwandeling erachter komen dat je niet genoeg eten meer hebt, terwijl er een hongerklop dreigt. Daarom is het belangrijk goed na te denken over welk voedsel je lichaam nodig heeft en hoeveel. Bij mannen is dit weer anders dan bij vrouwen. 

Kies voor eiwitrijk en koolhydraatrijk eten 

Omdat je veel suikers en vetten verbrandt is het aan te raden zoveel mogelijk te kiezen voor eiwitrijk en koolhydraatrijk voedsel. Voedsel met veel eiwitten en gezonde koolhydraten houden je suikerspiegel langer op peil en zorgen ervoor dat je spieren goed kunnen herstellen. Voor de hoofdmaaltijden kun je voor gedroogd voedsel kiezen van bijvoorbeeld het merk Adventure Food. Met deze zakjes heb je binnen een handomdraai je maaltijd klaar. Handig als je een lange dag erop hebt zitten en geen zin meer hebt om te koken of je in een regenbui even snel iets wilt eten. Neem ook voldoende snacks voor tussendoor mee zoals: mueslirepen (cliffbars en nākd repen),  proteïne repen, noten en zaden, gedroogd fruit, pure chocolade en dadels. 

Eet regelmatig gedurende de dag, niet alleen als je trek hebt. Zo houd je heel de dag genoeg energie en vermijd je de hongerklop waarbij je ineens geen voet meer voor de ander kunt zetten. 

Drink voldoende water 

Voldoende drinken is altijd belangrijk, maar zeker als je een (lange) wandeling maakt als het warm weer is. Drink daarom minimaal 2 liter water op een dag en drink regelmatig kleine slokjes tussendoor. Belangrijk is in ieder geval om niet te wachten met drinken totdat je dorst krijgt. Dan ben je namelijk al te laat en kun je last krijgen van klachten als spierkramp of vermoeidheid. Drink je echt veel te weinig, dan kun je zelfs last krijgen van uitdrogingsverschijnselen, zoals hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid. Voldoende drinken is zeker bij warm weer van levensbelang, houd als regel aan dat je ieder kwartier een paar flinke slokken drinkt. Kies bij voorkeur voor water of een isotone sportdrank. Alcohol is uit den boze, want dit onttrekt juist vocht aan je lichaam. Ook bij lage temperaturen verlies je vocht, vooral via je adem. Let er dus ook op een koude of regenachtige dag voldoende drinkt. 

Watersandalen
Watersandalen

Buff, ducktape, hadex en een fire-steel

Een buff?

Een buff is een soort van haarband-sjaal-elastiek ineen. Je kunt een buff op wel 9 verschillende manieren dragen en het grootste voordeel is dat he je hoofd en nek warm houdt. Het voert tevens zweet af, zodat je minder snel koud wordt. Je kunt voor extra warmte ook je buff onder je muts dragen. Het is echt ideaal en je gaat er hoe dan ook heel veel plezier van beleven. 

Ducktape

Mijn favoriet. Met ducktape kun je letterlijk alles: schoenzolen plakken, tenten repareren, een gat in je matje dichtplakken, sleutels verstoppen, je regenhoes vastmaken aan je backpack, verband vastzetten, je voeten afplakken om blaren te voorkomen, een brace creëren, je wandelstok repareren, schoenen waterdicht maken... en nog zoveel meer. Moet je een probleem oplossen en weet je het niet? Gebruik ducktape! 

Tip: Neem niet de hele rol ducktape mee dat is meestal niet noodzakelijk. Wikkel voor vertrek een paar meter van de hele rol om je bidon heen, dit scheelt enorm veel gewicht en ruimte. 

Fire-steel

Het overkomt ons allemaal weleens: je wilt je gasbrander aansteken maar je aansteker is op of je lucifers zijn nat waardoor je ze niet meer kunt gebruiken. Omdat je niet zonder eten kunt (en wilt) zitten in IJsland, biedt een fire-steel de garantie dat je altijd en overal vuur kunt maken. 

Hadex druppels

Omdat je tijdens je wandeltocht niet uit elke rivier kunt drinken, is het verstandig om hadex druppels mee te nemen. Deze chloordruppels gebruik je om je water te zuiveren zodat je overal veilig water kunt drinken. Wie de lichte chloorsmaak vervelend vindt, kan ook kiezen voor een waterzuiveringssysteem of waterzuiveringstabletten. Iets meer gedoe, maar geen rare nasmaak. 

Wat nog meer 

Hieronder vindt je een complete paklijst voor als je gaat wandelen in IJsland. We raden je aan om voldoende tijd te nemen voor het inkopen van je spullen en naar een outdoor speciaalzaak te gaan zoals ASF Adventure (België) of Bever (Nederland). Hier kunnen ze je uitstekend advies geven over producten en kleding die je nodig hebt voor een succesvol avontuur. 

Tip: Shop als het even kan in het vroege voorjaar, maar wacht ook weer niet tot eind zomer. In het vroege voorjaar komen de meeste winterproducten in de sale en kun je dus goedkoop je slag slaan.

Schoenen

  • Hoge waterdichte bergschoenen type B of B/C, bij voorkeur met GoreTex membraam
  • Wandelsokken en dikke sokken (wol blijft warm als het nat is)
  • Watersandalen/waterschoenen bv Teva's (voor de river crossings)
  • Slippers (voor de hot springs)

Tops

  • Hard shell jacket (water- en winddicht)
  • Soft shell jacket (waterresistent)
  • Warme trui/fleece vest (geen katoen)
  • T-shirts (lange/korte mouwen)
  • Dons of fleece jasje voor bij het kamp
  • Thermo shirt (bijvoorbeeld van merino wol)

Bottoms

  • Wandelbroek (snel drogend)
  • Regenbroek
  • Thermisch ondergoed (merino wol)
  • Ondergoed

Accessories

  • Muts en/of pet
  • Buff 
  • Handschoenen of wanten, bij grote voorkeur waterresitant of waterdicht
  • Zonnebril (minimaal categorie 3)

Toiletartikelen

  • Toilettas (basis spullen zo klein mogelijk)
  • Mondkapje(s)
  • Desinfectie handgel
  • Microfiber handdoek
  • Zwemkledij
  • Zonnecrème 30+ (erg duur in IJsland)
  • Medicijnen + handleiding (erg duur in IJsland)
  • WC-papier 1x (bio afbreekbaar)
  • EHBO-kit (met blarenpleisters, sporttape en reddingsdeken)
  • Shampoo (klein), tandenborstel en tandpasta max 100 a 150ml (bio afbreekbaar)
  • Slaapmasker (24u/dag zonlicht)
  • HADEX waterzuiveringsdruppels of tabletten

Materialen

  • Waterdichte zakken (vooral voor onderaan je backpack tijdens de river crossings)
  • Wandelstokken!!! (zeer belangrijk voor het doorsteken van de rivieren en sneeuwvelden)
  • Camelbag/drinkflessen 2L (of 2x 1L) optioneel thermofles
  • Camera/GoPro
  • Regenhoes voor over je backpack 
  • Powerbank(s) min 10.000 max 20.000 mAh en oplaadsnoer
  • Cash IJslandse kronen (voor de douches of een kleine snack)
  • Plastic diepvrieszakjes voor elektronica/mobiel + 1 vuilniszak (afval)
  • Ducktape en/of een stuk touw/paracord (1 meter)
  • Paspoort/ID-kaart, zorgverzekeringspas, pinpas, geld
  • Vliegtickets en vluchtbevestiging
  • Gezonde snacks voor onderweg, bijvoorbeeld: Mueslirepen, gedroogd fruit, noten (vooral eiwit en koolhydraatrijk)
  • Fire-steel 

Kampeerspullen

  • Sterke, lichte drie seizoenstent (aluminium stokken)
  • Warme slaapzak (comforttemperatuur min 0 graden)
  • Slaapmat (isolatiewaarde R waarde minimaal 3)
  • Grote backpack (vrouw: 55L - 65L/man: 65L - 75L) max 15kg
  • Kooksetje
  • Bestek (lichtgewicht)
  • Zakmes
  • Rots haringen extra
  • Lakenzak & opblaas kussentje
  • Hoofdlampje of klein zaklampje
  • Spelletje voor in de tent


Klaar voor het avontuur? 

Goed voorbereid op reis
Goed voorbereid op reis
Sara Eenhoorn, Castricum 
Alle rechten voorbehouden 2020
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin