Zo pak je slim je rugzak in

10-11-2020
Alles wat je nodig hebt zit in je rugzak
Alles wat je nodig hebt zit in je rugzak

Je hebt alle spullen gekocht en verzameld voor je trektocht door de bergen. Waarschijnlijk loop je nu tegen de vraag aan: hoe pak ik mijn rugzak slim in? Wat stop ik onderin en wat juist niet? Hoe zorg ik ervoor dat mijn backpack overzichtelijk blijft en ik snel alles kan pakken als ik het nodig heb? Hieronder vindt je een  stappenplan om je rugzak slim in te pakken. 

Stap 1. Maak categorieën 

Tijdens je trektocht is je rugzak je huis. Een huis bestaat uit kamers, waar spullen in liggen die te verdelen zijn in categorieën. Zo vindt je in de badkamer de categorie 'verzorging' en in de slaapkamer vindt je onder meer de categorieën 'slapen', 'kleding' en 'ontspanning'.  Je eigen huis bestaat dus uit een verzameling van categorieën wat voor overzicht zorgt. Als het goed is weet je daarom precies waar dingen liggen. Om overzicht te houden over de spullen die je mee op reis neemt, is het belangrijk dat je ook gaat categoriseren. Start daarom met het maken van stapeltjes en onderscheid spullen die behoren tot de categorie 'verzorging' en spullen die behoren tot de categorie 'kleding'.  Je kunt eventueel memoblaadjes gebruiken om jezelf te helpen categoriseren. Zie het als een soort kwartet. Zo creëer je -net als in je eigen huis- overzicht van de spullen die je hebt. 

Zorg voor balans in je rugzak
Zorg voor balans in je rugzak

Stap 2. Leg per categorie één ding weg

Een fout die elke beginnende reiziger maakt is, je raad het al, teveel spullen meenemen. Het is zo verleidelijk om meer mee te nemen dan je nodig hebt, met als gevolg dat we onze rugzak vullen met dingen die we tijdens de trektocht helemaal niet gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan dingen als: een föhn, spijkerbroek, grote fotocamera, scheerschuim, pot gel of een leesboek. Hoe nodig zijn deze dingen écht? Herinner je jezelf eraan dat je vrijer bent en voelt met minder. Vraag jezelf daarom per categorie af: wat heb ik echt nodig en wat niet? Stem dit af op de weersomstandigheden van het land waar je naartoe gaat, de spullen die je eventueel van je wandelbuddy kunt lenen en het aantal dagen dat je gaat wandelen. Leg tenslotte per categorie tenminste één ding weg dat je niet meeneemt. Op deze manier help je jezelf om zo licht mogelijk te reizen. 

Draai ondergoed om, neem een e-reader (300 gram!) mee als je niet zonder leesboek kunt en deel je verzorgingsproducten met je wandelmaatje en koop mini-verpakkingen. Het scheelt echt een heleboel gewicht. 

Stap 3. Stop alles in aparte zakken 

Om het overzicht te bewaren stop je alles in aparte zakken. Gebruik hiervoor speciale waterdichte packing cubes (vergelijkbaar bij Bever of AS Adventure) of gebruik groot formaat diepvrieszakken om alles in op te bergen. Diepvrieszakken hebben als voordeel dat ze sterk zijn, wat vacuüm trekken en doorzichtig waardoor je alles goed kunt zien. Favoriet zijn die van Ikea, die heeft ze in allerlei maten. Speciale packing cubes hebben verschillende kleuren, waardoor je goed onderscheid kunt maken tussen bepaalde categorieën. Stop echter je slaapzak en je slaapmatje in een vuilniszak, die zijn lekker groot en kun je goed dicht knopen. 

Stap 4. Begin met de zware spullen 

Begin met het inpakken van de zware dingen en leg deze onderin je rugzak. Vaak nemen je slaapmat en je slaapzak veel ruimte en kilo's in, evenals je extra paar schoenen of je voedselpakket. Stop deze dingen onderin. Door zware spullen onderin te doen, zorg je er ook voor dat het meeste gewicht op je heupen komt. Hierdoor blijft je zwaartepunt in balans en voorkom je teveel druk op de schouders. Probeer alles zo goed mogelijk te comprimeren en te combineren. Bewaar je slaapkussentje en je slaapkleding dichtbij je slaapmatje en slaapzak, zodat je niet hoeft te zoeken in het donker naar je slaapspullen. 

Stap 5. Rol kleding op

Wanneer je kleding opvouwt neemt het over het algemeen veel meer ruimte in dan wanneer je het oprolt. Rol daarom zoveel mogelijk kleding op en doe er een elastiek omheen. Op deze manier voorkom je ten eerste dat je kleding vol zit met kreukels als je het uit je tas pakt en bespaar je een heleboel ruimte. 

Stap 6. Denk als een wandelaar  

Denk bij het inpakken als een wandelaar. Wat heb je vaak nodig onderweg? Waar wil je snel bij kunnen als je een flinke klim aan het maken bent en op een gevaarlijke richel loopt? Vaak zijn het de kleine dingen die we veelvuldig gebruiken, zoals een zonnebril, snacks, blaren pleisters, een warm vest, bord, beker en bestek, waterflessen en een hoofdlampje. Stop deze dingen in de zijvakken of bovenin je tas. Kom je bijvoorbeeld 's nachts aan, dan is het wel zo fijn dat je weet waar je hoofdlampje zit en deze direct kunt pakken als je aankomt op je bestemming. Je regenkleding kun je het beste als laatste boven in je rugzak leggen, zo kun je er niet alleen snel bij als je een regenbui op je hoofd krijgt, maar houdt het ook je spullen in je rugzak droog. Hetzelfde geldt voor je EHBO-set, daar wil je zeker niet te lang naar zoeken. 

Stop snacks voor onderweg weg in je heupband of in de zijvakken zodat je jezelf snel van suikers kunt voorzien. 

Stap 7. Wandelstokken en tent 

Je tent en je wandelstokken zijn nu precies van die dingen die erg onhandig zijn om in je rugzak te stoppen. Wandelstokken zijn scherp en vaak moeilijk weg te stoppen, hetzelfde geldt voor een tent: zwaar, onpraktisch en groot van formaat. Maak je wandelstokken zo klein mogelijk, gebruik de wandelstoklusjes onderaan je rugzak als je ze hebt en stop allebei de stokken weg aan een kant. Je tent daarentegen bevestig je aan de buitenkant van je tas, beneden of boven. Als je tas heel zwaar is dan bevestig je je tent boven, dat brengt de verdeling van het gewicht van je tas weer in balans. 

Stap 8. Karabijnhaak voor extra's 

Het kost je nauwelijks gewicht en je hebt er veel voordelen van als je het gevoel heb niet uit te komen met je spullen. Met een karabijnhaak bevestig je extra spullen makkelijk aan de buitenkant van je tas. Tevens kun je een karabijnhaak heel goed gebruiken om je waterfles aan te hangen, je schoenen aan te bevestigen als je een rivier doorsteekt, een reddingsactie moet plegen of je jas wilt drogen aan de buitenkant van je tas. 


Karabijnhaak voor extra's
Karabijnhaak voor extra's
Sara Eenhoorn, Castricum 
Alle rechten voorbehouden 2020
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin